A mult penteken eleg koran ertem be a munkahelyemre, mert hamarabb el kellett mennem este. Atmentem az A epuletbe es belebotlottam Szipibe. Szip neha mar reggel hettol dolgozik de lelekben valahol tok mashol jar. Csinosan,borotvalkozva, feloltozve, jo illatuan. Barmilyen egyszeruen is van oltozve, o maga A Ferfi. Barmit tehet, mindig feltuno lesz a szeles vallalval es keskeny csipojevel, 180 centi eltevedt angyal. Mindehhez altalaban papucsot visel reggel kilencig. Betoppantam a konyhaba, Szipi ramnezett es megprobalt leszallni a foldre a kedvemert. Magara eroltette azt a mosolyt, ami csak nekem jar ilyen koran reggel, majd rekedten a kovetkezoket kozolte velem:  

- Szia.-mondta.- Epp most csinaltam kavet, meg meleg. Tej van meg a hutoben. Felkeltem Louis -t. 

Es elsietett Louis szobajanak iranyaba.

Szipi kulonleges. Olyan mint aki egy mas korbol csoppent ide veletlenul. Mint egy kozepkor vegebol idetevedt lovagnak allo nemes orokseg hianyaban. Mindig o jelentkezik mindenfele dologra elsore, lehozza a csillagokat egy ugy erdekeben, lojalis. Meglepoen lovagias. Csak nonek lehet mellette lenni. Mindig a gyengek vedelmere kel. Tisztelettudo, aktiv, hatarozott, joindulatu es hihetetlen humora van. A maganyos tevekenysegeket szereti a legjobban mint a futas, kacsaetetes. Nem akar ragaszkodni senkihez es semmihez. Ki is mondja (csak nekem). Egyenes, es nem fogadja el hogy neha hazudni kell; viszont hallgat mint a sir mindenrol, ami a lelket erinti. Ha kell, helyre rakja, aki el akarja erni a lelket, engem kiveve.

Szipnek negy testvere van es o valahol kozepen veszik el. Egy paraszt csaladbol szarmazik Franciaorszag deli reszerol. Ha kiraknad az eszaki sarkon egy kessel es egy iranytuvel s visszamennel egy ev mulva ugyanoda, felepitett, pici, semmi-csicsa, de funkcionalis fahazzal varna. A jeg hatan is megel. Nem engedi meg maganak a lelkizest.

Egy evig volt egy afrikai orszagban az egyik kereszteny misszioval, ahol gyerekeket tanitott es mindenfele fizikai munkat vegzett (kut, kemence). Ez ido alatt egy kacsaval elt egyutt; azota is imadja a kacsakat.

Az A epuletnek csodaszep, duplan kinyithato asztalt csinalt, meg az anyagokat is o vette meg. O rendezte be az irodat: faltol - falig polcokkal es kulcsra zarhato szekrennyel. De ugyanakkor finom meglatatasu, rezzenesbol ert, nagyon jol differencial es analizal. Es megjegyzi, hogy tejjel iszod a kavet es biocukorot teszel bele.

Nagyon vallasos, de a hitet nem mutogatja. Szemelyes, mely es egyenes kapcsolata van Istennel. Nem hisztizik, nem zsarol, szabadon hagy de szerelmet sem vall. Valoszinuleg siman elhagyja azt a not is, akit szeret. Jeghideg marad a nehez helyzetekben.

Es masreszrol Szip kisfiu. Neha faragatlan, neha vaskos. Halalosan ontorvenyu. Vegtelenul vagany. Nem kepes megosztani a figyelmet, nem is erdemes hozzaszolni, ha valamivel el van foglalva: meg se hallja amit mondassz. Utolag arra sem emlekszik hogy jelen voltal. Akkor is vallalja tettei kovetkezmenyeit, ha az elonytelen neki. .

 Egyszer J, az egyik gyakorlatosunk szemtelen volt velem. J. 19 eves es megvan a magahoz valo esze, de teljesen el van veszve az eletben. Nem igazan tud magaval mit kezdeni. Szipi atyaian radorrent: "Hogy beszelsz a holggyel, beste kolke?" Szip harom evvel idosebb J.-nel.

Es a kismacso most versenyre kelt a kozvetlen fonokevel. G. mindig is kinlodott vele, mert Szip zarkozott. A hir elerkezett az igazgatohoz aki elegedetlen vele; szerinte Szip betorhetetlen es vad. Pedig nem errol van szo, hanem arrol hogy nem engedi meg G.-nek hogy a kereszteny kommunauté leple alatt az eleteben vajkaljon. Semmi kozod ahhoz, hogy mik a terveim.  Most itt vagyok. -mondta neki keresetlenul.

Es most hirtelen fordult a szel-vagy talan nem, csak egy csapda nyilt ki. Adrienn, tudnal otleteket adni, hogy banyjunk vele? Mert csak rad hallgat. Miert ilyen vad? Miert kostolgatja G.-t?

Mert azt kostolgatja, G. megerdemli-e a kozvetlen fonok szerepet, vagy o, Szipi is lehetne igazabol az alfa him. G., lehet tudni hogy Szip Arthur kiraly Lancelot -ja.

Es, kedves, gondolkodo de szemellenzos G.: Szip egy alfahim, igen. A sziveme is.

Es most en torjem le?...