...

Rengeteg behatas es elmeny ert engem ebben az evben. Minel tobb dolog tortenik, annal kevesebb idom van az irasra. De nem csak esemenyekrol van szo.

Az uj munkahelyem tanulasra fonyeremeny. 

Miutan egy eppen megnyilo intezmenyrol van szo, ezert a-tol z-ig mi alakitjuk ki. Mi, vezetok, negyen. Amikor megerkeztem, az egesz helyen osszesen ket asztal es nehany szek volt. Az irodak felszerelesetol kezdve a surgossegi protokolon keresztul à kaja-minoseg ellenorzesen keresztul rengeteg dologgal kellett es kell foglaloznunk.

De igazabol sokkal melyebb es bonyolultabb dologrol van szo. 

Az alapitvany inkabb kevesbe mint tobbe, nyiltan katolikus.  Nem feltetlenul kell istenhittel rendelkeznie a fogyatekkal elo embernek, de sokkal konnyebb szamara a beilleszkedes.

Attol eltekintve hogy szigoruan jogi szempontbol Franciaorszagban szinte torvenytelenseget kovetunk el (megszegjuk a laïcité -rol szolo torvenyt ami elegge sarkos kerdes), a teny hogy az intezmenynek katolikus gyokerei vannak, beleulteti, sot, melyen belegyokerezteti ot valami szamomra uj dologba. Teljesen mas egy aktivan katolikus intezmenyt vezetni, mint egy laikust. Masok az unnepek, de a hetkoznapok is. Fontos szerepet kap a lelki es spiritualis taplalkozas es az egymasra valo odafigyeles. Es egy uj vilag nyilt ki szamomra. Nem azert mert tokeletesen egyetertek a katolikus vallassal, hanem azert mert altalaban kepes vagyok megtalalni es leszurni a jot magamnak. Korulottunk az alapitvanyban egyreszt dusgazdag vezerigazgatok vannak; az orszag legnagyobb epitkezesi cegenek vezerigazgatoja, az xy bank igazgatoja, a legelitebb divathalozat igazgatonoje. Ok foleg adomanyozok, de a csaladjaik, gyerekeik ugyanazon korokben mozognak: az ilyen-olyan ersek korokben ahova nem konnyu bejutni; , à nemzetkozi cserkesz-szovetsegben, stb. Epp igy megvan pl a kommunistaknak vagy a kongoi kozossegnek is a holdudvara. Masreszt van egy masik kor (persze a ketto sokban ateri egymast), inkabb erkolcsileg elkotelezett emberbol allo: ujsagirok, filozofusok, egyetemi tanarok. A legtobbjuk megtalalhato a wikipediaban. Sokan irnak, es nem csak ujsagot. Ennek az uj, gazdag es sokfele vilagnak ami feltarult elottem azzal hogy itt kezdtem el dolgozni, van egy iranytuje, es ez Jésus tanitasa es a Biblia.

Az ember csak ember; a papok is olyanok, amilyenek; de a Biblia kimerithetetlenul bolcs. Olyan koddal van irva, hogy csak akkor ertunk meg bizonyos reszeket, amikor az eletunkben epp annak jott el az ideje. Es akkor valahogy talalkozunk is a szoveggel. Mert akkor az nekunk szol. 

A szolidaritas, az osztozas, a masikban rejlo ertek ujra megtelik jelentessel. De szamomra ennek csak Istennel jelenletevel van ertelme.

Es ezen kivul: mi az igazi osztozas? Vajon az osztozas, mikor az erosebb juttat egy morzsat a gyengebbeknek abbol ami amugy nem is volt az ove? Vagy talan az amikor ketfele osztom azt ami boseges es kijon belole akar tobb resz? Az osztozas nem itt kezdodik, hanem ott, amikor neked is keves van, megis adsz a masiknak. Vagy amikor lemondassz valamirol a masik javara. Mert az osztozas nem a masikrol szol, hanem rolad.